Jullie hebben meerdere grote circulaire projecten, wat maakte Nationale-Nederlanden een uniek project?
Het project heeft veel facetten die het speciaal maken; De grote hoeveelheid producten en de diversiteit daarbinnen. De projectduur, wat het soms ingewikkeld maakte. De hoge ambities van Nationale-Nederlanden en die van onszelf.
Veel opdrachtgevers starten op eenzelfde ambitieniveau maar kiezen in de uitvoering voor de makkelijke uitweg. Nationale-Nederlanden was steeds opnieuw bereid om de moeilijke weg te kiezen. Doordat wij dezelfde instelling hebben durfden we ook meer risico’s te nemen.
Hoe werkte het om al het materiaal te oogsten, repareren en revitaliseren terwijl de medewerkers van Nationale-Nederlanden bleven doorwerken?
We zijn gestart met een soort designmanual, gebaseerd op de inventarisatie. Aan de hand daarvan had de architect Fokkema & Partners een plan voor hergebruik gemaakt waarin ze veel tijd hebben gestoken. Door de gefaseerde aanpak van de verdiepingen werd het een enorme puzzel om het bestaande meubilair op het juiste moment voor herinrichting beschikbaar te krijgen. Er was een Excelbestand van wel een meter lang, want soms zat er zes weken tussen ophalen en terugplaatsen en soms zes maanden. En er waren niet alleen verschillende verdiepingen maar ook nog twee locaties. Een pittige klus om te organiseren. Net toen we grip op het proces begonnen te krijgen, kwam Covid-19 en gingen er een paar verdiepingen niet meer door. Daarmee ging ook het hele plan op de schop.
Dit heeft voor een kentering gezorgd waarbij we meer vanuit de beschikbaarheid zijn gaan werken, om zo per verdieping beslissingen te maken. Dit kon gelukkig omdat de architect ons gedeelde vrijheid heeft gegeven om zelf dingen in te vullen, zolang het paste bij de vormentaal die ze in gedachten hadden.
Bij de Nationale-Nederlanden hebben jullie zoveel mogelijk van hun oude meubels gerepareerd of gerevitaliseerd waarna ze opnieuw in gebruik zijn genomen. Een andere circulaire strategie is dat de producent eigenaar blijft en de gebruiker meubels leaset. Wat vind je van deze optie?
We doen hier regelmatig voorstellen voor, maar momenteel kiezen de meeste klanten nog voor koop. Omdat het een nieuwe constructie is wil iedereen graag op zeker spelen en de risico’s afdekken. Waarschijnlijk zal het in de toekomst meer gangbaar worden.
Een andere optie is een verwijderingsbijdrage die in de verkoopprijs wordt meegerekend, net als bij witgoed. Dan kun je het altijd gratis innemen en afhankelijk van de status van het product, esthetisch en technisch, er een bepaalde waarde aanhangen. Zo’n verplichting maakt het de moeite waard om een enkele tafel in te leveren in plaats van dat je hem naar de oud ijzer boer brengt, wat nu de short cut is.