TREND #3 NATURAL RESOURCES

De maand maart staat Broeinest in het teken van de trend ‘Natural Resources’. Maak gebruik van je omgeving en creëer nieuw met oud, ga afvalstromen tegen en omarm de circulariteit. Natural Recources laat zien dat de natuur een van de grootste inspiratiebronnen is en blijft, en nog steeds, na miljarden jaren, voor innovatie zorgt.


Binnen deze trend behandelen we thema’s waarbij de natuur als producent dient en duiken we in de wereld van bijzondere materialen vol natuurlijke ingrediënten. Zo ook tijdens ons sprekersprogramma MATERIAL REBELS op 15 maart tijdens Material Xperience, waarbij duurzaam materiaalgebruik uitgebreid aan bod komt in de thema’s NATURE en RECYCLE. Voor nu zetten we alvast een aantal bijzondere materiaalinnovaties op een rij, die allemaal hun oorsprong vinden in planten en de natuur.

TAMARA ORJOLA | FOREST WOOL
In 2016 studeerde Tamara Orjola cum laude af aan Design Academy Eindhoven. Daar ontwikkelde ze Forest Wool: een materiaal volledig vervaardigd uit dennennaalden. De ontwerpster maakte er een serie krukjes en tapijten van.ARI JÓNSSON | ALGAE WATER BOTTLE
In 2016 introduceerde de IJslandse kunst¬academiestudent Ari Jónsson een biologisch afbreekbare waterfles gemaakt van agaragar. Dankzij dit bindmiddel van roodalgen behoudt de Algae Water Bottle zijn vorm zolang er water in zit. Drink je de fles leeg, dan begint hij zichzelf razendsnel te ontbinden.

DR. CARMEN HIJOSA | PIÑATEXTM
Een 100% natuurlijk textiel van de restproducten van de Filipijnse ananasoogst. PiñatexTM van dr. Carmen Hijosa werd in 2015 bekroond met de Materials Innovation Prize (Arts Foundation Awards), en vind je nu terug in tassen en schoenen van onder meer Camper en Puma.

DIANA SCHERER | INTERWOVEN
Diana Scherer verkent in haar werk de relatie tussen de mens en zijn natuurlijke omgeving. In 2016 werd de beeldend kunstenares verkozen tot New Material Fellow voor haar project Interwoven. Daarvoor vormde ze plantenwortels om tot een materiaal dat ze onder meer verwerkt tot vloerkleden. Wil jij meer weten over Diana's werk en haar visie op materiaalgebruik? Meld je hier dan snel aan voor jouw gratis ticket voor Material Xperience 2018 en luister naar haar verhaal binnen het thema NATURE tijdens onze MATERIAL REBELS lecture.