Terugblik: The Sit Down @ Broeinest ADAM

Tijdens ‘The Sit Down’ op 29 November in Broeinest ADAM was het hoofdonderwerp zitten. Saai? Nee, allesbehalve! Met een zeer interactief publiek, een vijftal geweldige sprekers en onze partners Gispen en Wiesner-Hager werden we de wereld van zitten ingezogen. 

Foto: René Mens


De aftrap werd verzorgd door Mariska Doesburg die het publiek meenam op een reis door de tijd en langs verschillende ziticonen. Van de organische vormentaal van Antoni Gaudi naar de strakke minimalistische vormen van Konstantin Grcic, tot de bijzondere maakwijze van de Bone Chair door Joris Laarman. Mariska nam ons verder mee in de filosofie achter het ontwerp en waarom deze zo spectaculair waren voor hun tijd. Hierna gaf Mariska van der Kaa als ergonomisch expert uitleg over het gebruik van ergonomische meubels. Want wat blijkt? Daar weten wij nog veel te weinig van. Na een test met het opblazen en zitten op ballonnen, nam ze een aantal meubels van Gispen en Wiesner-Hager onder vuur. Beide kwamen er zonder kleerscheuren vanaf en bleken uiteraard aan de standaard te voldoen. 

Foto: René Mens


Foto: René Mens


Last but not least was het de beurt aan drie jonge ontwerpers. Elise Luttik vertelde onder meer over haar oogstrelende Prismania Chair en de veelzijdige Upside Down Chair en liet ons zien dat een ontwerpproces niet altijd hoeft te beginnen met een moodboard. Jasmijn Muskens vertelde over haar speelse serie ‘SUM’ die ze gemaakt heeft voor Baars & Bloemhoff's ‘Transitions IV: The not so flat collection’, die te bewonderen was tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven. De opvallend sprekende kleuren en geometrische vormtaal doet sterk denken aan de Memphis stijl; de vormen zijn helder en je weet in een opslag waar je naar kijkt. Vakman Rene Siebum vertelde daarna onder meer over zijn ontwerpen ‘The Ash’ en de ‘Spine Stool’. Die laatste zorgde voor nogal wat persoonlijke verwarring bij Rene; de ene maal belandde zijn kruk bij een muzikant die nergens anders meer op wilde zitten terwijl het de andere keer als kunstobject op een marmeren sokkel stond. Uiteindelijke was het best of both worlds. Tijdens een borrel werden alle ontwerpen nog eens nader bestudeerd. Wil jij ook graag bij een Broeinest event aanwezig zijn? Er staan weer diverse inspirerende en inhoudelijke events op de agenda! Zoals de aankomende twee Materia District Meet UP's in Broeinest RDAM en ADAM: + Material district meet up – plastic fantastic met Simone Post & Els Zijlstra in Broeinest ADAM + Material district meet up – aging materials met Lex Pott & Els Zijlstra in Broeinest RDAM Zien we je daar?

Foto: René Mens


„Zitten is een werkwoord. Als je moe bent, ga je maar liggen." Gerrit Rietveld