SMART CONNECTIVITY // Busch-Jaeger over het huis van de toekomst

Dewi van Weerd, Business Development Specialist bij Busch-Jaeger, vertelt ons meer over domotica en het huis van de toekomst. In de loop der jaren schreef Busch-Jaeger al heel wat innovaties op zijn naam. Het bedrijf produceerde de eerste houders voor Edison-lampen en is de uitvinder van de lichtschakelaar met excentriekmechanisme. Het was de eerste fabrikant van tuimelschakelaars, en introduceerde de dimmer in Duitsland.


Die pioniersgeest is ook vandaag de dag nog duidelijk zichtbaar in het DNA van de onderneming. Busch-Jaeger loopt voorop in geavanceerde elektronische producten en systemen voor gebouwmanagement. Het bedrijf legt zich in toenemende mate toe op het ontwikkelen van domotica: huisautomatisering die van enorme invloed zal zijn op hoe we in de toekomst wonen en leven. Het woord ‘domotica‘ is afgeleid van domus (‘huis‘ in het Latijn) en -tica (te vertalen als: ‘toegepaste wetenschap‘). Domotica is de integratie van technologie en diensten ten behoeve van een betere kwaliteit van wonen en leven.

WAT IS DE REDEN DAT BUSCH-JAEGER ZICH OP DOMOTICA CONCENTREERT?
‘De digitale revolutie waar we in zitten. Smart devices en the Internet of Things zijn al deel van ons dagelijks leven geworden, en de ontwikkelingen blijven snel gaan. Daar komt bij: thema‘s als comfort, duurzaamheid en veiligheid worden ook steeds belangijker. Domotica brengt technieken en thema‘s samen in een overzichtelijk en prettig te bedienen systeem.‘GAAT DOMOTICA ALLEEN OVER VEILIGHEID EN GEMAK, OF ZIT ER MEER ACHTER?
‘Het gaat over zo veel of zo weinig als je zelf wilt. Alles hangt af van het doel waarvoor domotica wordt toegepast. Er zijn allerlei oplossingen mogelijk, op verschillende terreinen en voor verschillende doelen. We kunnen ook combinaties van meerdere apparaten maken, en zo is er voor elke vraag een oplossing.‘

HOE BELANGRIJK IS DOMOTICA, OF HOE BELANGRIJK GAAT HET WORDEN?
‘Connectiviteit neemt toe. Het aantal apparaten dat met elkaar kan communiceren wordt groter. Domotica verbindt deze apparaten en zorgt dat ze onderling met elkaar kunnen “praten”. De mogelijkheden nemen dus toe, en de behoeften ook. Denk aan het afstemmen van klimaat en verlichting in een ruimte op het gebruik ervan, of het monitoren van bewoners op afstand, Maar ook je sneller thuis voelen in een hotelkamer is iets wat met domotica gerealiseerd kan worden.‘

HOE ZIET HET HUIS OF DE WERKPLEK VAN DE TOEKOMST ER UIT?

‘Slim, efficiënt, en veilig. Waarbij de techniek de kwaliteit van leven naar een hoger level heeft getild.‘