REVERSED IMPACT // Climate take back by Interface

Interface, ‘s werelds grootste fabrikant van tapijttegels, geeft duurzaamheid topprioriteit. Het bedrijf behoort al jaren tot de top drie duurzaamste organisaties ter wereld, en de ambities reiken verder. Zo wil het bedrijf in 2020 de impact op het milieu tot nul reduceren – en dat is pas het begin.


Interface wil in 2020 volledig duurzaam zijn en noemt dit streven Mission Zero. Het bedrijf heeft de ambitie voorop te lopen in het keren van het proces van klimaatverandering. De belofte: elke negatieve impact van het bedrijf op het milieu elimineren vóór 2020. Al in de jaren negentig realiseerde Interface-oprichter Ray Anderson zich dat het massaproductiemodel niet langer houdbaar was. Hij vond dat we moesten streven naar een kringloopmodel, en begon zijn aardolie-intensieve bedrijf om te vormen tot een echt duurzame onderneming.

‘Als het allemaal lukt zullen we voortaan oude tapijten en andere uit de petrochemie afgeleide producten oogsten en deze recyclen om er nieuwe grondstoffen van te maken. We zullen zonlicht omzetten in energie en geen afval en luchtvervuiling meer produceren. En we zullen goede commerciële resultaten bereiken... hele goede resultaten... door verantwoordelijk tehandelen. Dat is de visie.‘ – Ray Anderson, 1997EEN NIEUWE MISSIE: CLIMATE TAKE BACK
In 2016 besloot Interface nog een stap verder te gaan met een nieuwe, radicale klimaatmissie: Climate Take Back. De vier uitgangspunten:

1 Live Zero
Het is de definitie van duurzaamheid: zo zakendoen dat je alles teruggeeft wat je vande aarde gebruikt.

2 Love Carbon
Koolstof niet langer als vijand, maar als potentiële bron zien.

3 Let Nature Cool
De natuur kan zelf het klimaat regelen. We moeten onze manier van zakendoen veranderen en de natuur laten afkoelen.

4 Lead the Industrial Re-revolution
We hebben een industrie nodig die samenwerkt met de natuur, in plaats van deze te beschadigen.

Interface is continu op zoek naar inventieve methoden om duurzamer te werken. Een mooi voorbeeld hiervan is Proof Positive, de eerste CO₂-negatieve tapijttegel.