Partner Projects #9 ASICS EMEA Hoofdkantoor by Baars & Bloemhoff

‘A Sound Mind in a Sound Body’, de filosofie van sport- en lifestylemerk ASICS weerklinkt in haar gloednieuwe EMEA hoofdkantoor, met materialen van onze founding partner Baars & Bloemhoff. Flexibiliteit en gezondheid staan centraal in het future-proof ontwerp van Powerhouse Company en CBRE, gerealiseerd door Frits de Jong Interieurbouw. Het oogstrelende resultaat is meer dan een hoofdkantoor. Het is een ruimte waarin de rijke historie en waarden van ASICS worden geëtaleerd en de toekomst wordt vormgegeven.


TERUG NAAR DE ROOTS MET BAMBOE EN SHOU SUGI BAN


Het materiaalgebruik refereert aan de oorsprong van ASICS. De roots van het populaire merk liggen in Japan. En dat zie je terug in de afwerking van het interieur. Voor de bekleding van het atrium en de trappen is massief bamboe van MOSO Bamboe toegepast. Een stabiele plaat die is opgebouwd uit meerdere lagen bamboe. Het natuurlijke materiaal beschikt over dezelfde eigenschappen als hardhout en geeft de imposante open ruimte een warme look. Het speelse systeem van de trappen verbindt de verschillende verdiepingen en doorbreekt de horizontale lijnen van de architectuur. Door de trappen als middelpunt van de transparante ruimte te positioneren, worden werknemers en bezoekers gestimuleerd om de trap te nemen in plaats van de lift.

Ook de stijl van het meubilair en de architectuur is geïnspireerd op traditionele Japanse constructies en technieken. Kenmerkend voor het exterieur en interieur is het slanke, geometrische lijnenspel. Het geheel is licht en transparant, omringd door geperforeerde, witte akoestische panelen. Een letterlijke vertaling van het thema is het gebruik van de houtbewerkingstechniek Shou Sugi Ban. Een techniek waarbij de oppervlakte van het hout wordt verbrand, tegenwoordig vaak in een oven of met een gasbrander, waardoor er een verkoolde laag ontstaat. Zo krijgt het hout van de ontvangstbalie en restaurantbalie een opvallende, zwarte look. Maar dat niet alleen. De eeuwenoude methode verlengt ook de levensduur van hout. Daarnaast heeft de verkoolde laag een brandvertragend effect.



ASICS WORLD: EEN SPEELSE SHOWCASE
Het atrium vormt letterlijk en figuurlijk het hart van het hoofdkantoor. Als ongedwongen ontmoetingsplek én tentoonstellingsruimte. Opvallend zijn de geperforeerde, akoestische panelen waarmee de atriumbalken bij het dak zijn afgewerkt. De echte eyecatcher in dit verhaal is ASICS World. Een driedimensionale showcase voor alle merken van ASICS, vormgegeven als een speelse compositie van gestapelde boxen. Daarnaast fungeert de showcase als ontvangstruimte, vergaderruimte, podium en designcenter.

Ook welzijn staat centraal in het ontwerp. Niet voor niets ontving het ASICS hoofdkantoor de WELL Gold en LEED Gold certificeringen. Het gebouw zelf is ontworpen met focus op een gezond binnenklimaat en vermindering van energie- en waterverbruik. Voor werknemers is er ruimte voor ontspanning en beweging. Zo is er op iedere verdieping directe toegang naar een buitenruimte, die ontstaat door de naar binnen gevouwen gevel. Op de begane grond kunnen werknemers terecht voor hun sportroutine in de gym. In het multifunctionele karakter zie je duidelijk terug dat het gebouw met aandacht voor variatie is ontworpen. Dat sluit perfect aan bij de flexibele manier waarop ASICS wil werken.

DIT WAS EEN ITEM UIT HET BAARS & BLOEMHOFF MAGAZINE
Het bovenstaande item is onderdeel van het nieuwe Baars & Bloemhoff Magazine 'Below the Surface'. Deze bestaat uit interessante interviews met makers, ontwerpers en natuurlijk de nodige materiaal informatie en inspiratie.

Wil jij dit magazine ontvangen? Vraag hem dan hier kosteloos aan!
"JAPANSE INVLOEDEN IN EMEA HOOFDKANTOOR VAN ASICS"