NATURAL RESOURCES // Forbo Cocoa Marmoleum

Om chocolade te maken heb je cacao nodig. Die wordt gewonnen uit cacaobonen. Het zijn deze bonen die chocolade gezond maken: ze zijn rijk aan mineralen, en bevatten meer antioxidanten dan bijvoorbeeld blauwe bessen of groene thee. Eén nadeel: wie cacao wil verkrijgen, houdt boonschillen over. Forbo Flooring Systems maakt er vloeren van: een met cacaoboonschillen verrijkt linoleum.


DE CACAOVLOEREN VAN HET NIEUWE MARMOLEUM SOLID: WAT IS DAT VOOR EEN COLLECTIE?
‘Marmoleum Solid is recent uitgebracht en bestaat uit verschillende typologieën linoleum. De naam Solid verwijst naar de gemeenschappelijke deler van deze collectie: dat de structuren minimalistisch, bijna uni in kleur zijn en daarmee afwijken van het klassiek gemarmerde linoleum. Er zijn verschillende vloertypes: Walton (volledig effen), Piano (licht gespikkeld), Concrete (licht geaderd) — en het geheel nieuwe Slate en Cocoa.‘

WAT IS ER ZO NIEUW AAN SLATE EN COCOA?
‘Slate is een steenachtige reliëf dat mooi samenvalt met de subtiele tekening van het linoleum. Cocoa is een gespikkeld linoleum met cacaoboonschillen als visueel en tastbaar ingrediënt. Deze wat hardere deeltjes zijn in het linoleum meegeperst en vormen daarmee een duurzame toevoeging aan de natuurlijke kleuren van deze lijn. De onregelmatigheid van de vermalen cacaoboonschillen in combinatie met het strooipatroon onderstreept de natuurlijkheid van de linoleumvloer nog eens extra.‘MARMOLEUM MET CACAO: HOE ONTSTOND HET IDEE?
‘Het basisidee is al van heel wat jaren terug. De aandacht voor recycling en upcycling, in combinatie met een toenemende belangstelling voor natuurlijke materialen, kreeg bijna een vaste plek in ons trendrapport. We hebben samen met de ontwikkelaars van R&D veel onderzoek gedaan naar restmaterialen als alternatieve grondstoffen die we in het linoleum konden verwerken.Dat de cacao-industrie net als de linoleumfabriek in de Zaanstreek gesetteld is, bood een mooie kans om met lokale grondstoffen te produceren en daarmee de milieubelasting te verminderen. Het visuele beeld van de cacaoboonschillen in het linoleum werd meteen aantrekkelijk gevonden. Het verhoogt ook nog eens de tactiliteit van het materiaal.‘

Meer weten over Cocoa Marmoleum en andere materialen binnen de thema's NATURE en RECYCLE? Kom dan naar ons MATERIAL REBELS sprekersprogramma op donderdag 15 maart van 14:00 tot 17:00 uur tijdens Material Xperience in Rotterdam Ahoy, waar onder andere Broeinest partner Forbo Flooring Systems je alles vertelt over NATURAL RESOURCES en hun bijzondere producten. Meld je hier aan voor jouw gratis ticket!