material of the season #1 faux leather

We zien dat het dierenwelzijn de afgelopen decennia steeds hoger op de agenda staat. Zowel van de consument als van merken en producenten. Van proefdiervrije cosmetica tot de anti-bontcampagnes in de mode-industrie. We willen ons graag omringen met producten en materialen met een natuurlijke uitstraling, maar niet ten koste van de aarde en alles wat er leeft.

Ook in de interieurindustrie groeit de vraag naar duurzaamheid en eerlijke materialen. Dus roepen wij FAUX LEATHER uit tot het materiaal van het seizoen.

Fruitleather Rotterdam


Leer wordt gezien als een van de mooiste en aangenaamste materialen die er in de mode- en interieurbranche te vinden is. Maar dat leer meerdere negatieve effecten heeft, zoals het dierenleed en het enorme waterverbruik bij de productie, is algemeen bekend. FAUX LEATHER kan hierop een antwoord bieden. Voor de productie worden geen dieren gedood en maken we gebruik van andere grondstoffen, die voorheen vaak als afval of minderwaardig werden beschouwd.

Waar FAUX LEATHER oorspronkelijk werd gemaakt van PVC, zien we nu dat er een nieuwe generatie "leerlooiers" opstaat. Met behulp van innovatieve technieken produceren zij nieuwe vormen van FAUX LEATHER.

Bijvoorbeeld een alternatief gemaakt van fruit. Hoe? Een manier is het fruit prakken en malen tot een dikke pasta. Vervolgens wordt deze pasta uitgesmeerd over een kookplaat en verwarmd op hoge temperatuur. Doordat bepaalde fruitsoorten stevige suikers en vezels bevatten, binden deze stoffen met elkaar wanneer je de pasta verhit. Voor het kleuren kunnen ook natuurlijke pigmenten worden gebruikt. Iedere fruitsoort creëert een ander stuk fruitleer met een geheel eigen look. Mango, banaan, ananas zijn het meest geschikt als grondstof voor fruitleer. En hier wordt dan ook al flink mee geëxperimenteerd. Denk aan Fruitleather Rotterdam, dat van mango's die niet de verkoop in gaan een prachtig alternatief voor leer creëert en daarmee ook nog eens het probleem van de grootschalige voedselverspilling aankaart. Of het welbekende Piñatex® van Ananas Anam, vervaardigd uit ananasbladeren. Het deel van de ananas dat anders wordt weggegooid. Naast fruitsoorten, zien we dat ook paddenstoelen uitgroeien tot een volwaardig alternatief voor leer.

Piñatex® van Ananas Anam // Ontwerp: 2LG Studio // Fotografie: Megan Taylor


Mushroom Mycelium // Ontwerp: Sebastian Cox en Ninela Ivanova // Bron: Dezeen // Fotografie: Petr Krejci


We zien dan deze techniek en natuurlijke insteek van FAUX LEATHER nog ontzettend in de kinderschoenen staat en vooral  wordt toegepast in de mode-industrie, maar langzaam ook zijn intrede doet in de interieurwereld. Hopelijk zien we de komende decennia steeds meer NATURAL FAUX LEATHER terug in ons interieur.

Heb jij nog een fantastisch FAUX LEATHER voorbeeld of project? Laat het ons dan weten en stuur een mailtje naar info@broeinest.nl. En wie weet zie je het binnenkort terug op onze social media kanalen!