Materia Café première in Broeinest RDAM

Wie is onze partner Materia eigenlijk? Materia verzamelt de meest innovatieve materialen van over de hele wereld en stimuleert gezamenlijke innovatie voor een mooier, duurzamer en hoogwaardig gebouwde omgevingen. Het wereldwijde netwerk heeft al 2.600 samples verzameld en dit aantal blijft groeien. Duurzaamheid, innovatie en hoge kwaliteit is een formule die je in elk van de materialen ziet. Broeinest heeft (als enige in Nederland) elk kwartaal een wisselende expositie die onze bezoekers kunnen komen ervaren.

Materia Presentatie in Broeinest


The Naturals Collectie

‘The Naturals’ collectie van Materia is nu al ruim een maand te bewonderen in Broeinest. Moeder natuur gaf ons grondstoffen en de mogelijkheden hiermee zijn verbazingwekkend. Binnen de thema’s duurzaamheid, bio-based en upcycling zien we dat er bijzondere, soms ingewikkelde maar vooral verrassende ontwikkelingen gaande zijn. Denk aan wandbekleding van mos, auberginevezel als grondstof en naadloos linoleum. Alleen al het zien of voelen van deze materialen roept vragen op.Een van de 100 materialen die we momenteel bij Broeinest op zicht hebben is ‘Muskin'. Dit paddenstoelenleer is gemaakt door schimmelsporen in een dicht gewoven patroon te laten groeien. Het verwerkingsproces is vergelijkbaar met dat van dierlijk leer. Behalve de kleuring, deze is compleet natuurlijk, zonder giftige chemicaliën. De bijzonderste eigenschappen van het leer: perfect geschikt voor gebruik dicht op de huid, hygiënisch en een hoog absorberende kwaliteit. Ideaal voor bijvoorbeeld draagbare accessoires. Het materiaal voelt aan als een mix van super zacht suède en leer. Muskin nodigt uit tot aanraking.Wil je Muskin voelen? Meld je dan aan voor de allereerste Materia Café in Broeinest RDAM aanstaande woensdag 24 maart.

Muskin


Superuse Studios


Lezing Jan Jongert van Superuse Studios

Naast de Materia Expositie zal Jan Jongert, mede-oprichter van Superuse Studios, die dag zijn kennis met ons delen rondom het onderwerp ‘New Naturals’. Jan Jongert (1971) studeerde aan de TUDelft en de Academie voor Bouwkunst Rotterdam. Hij leidt de onderzoeksafdeling van Superuse Studios en onderzoekt, ontwerpt en bouwt vernuftige interieurs en gebouwen en ontwikkelt strategieën voor inventieve stedelijke transformaties. Jan Jongert geeft les aan de TU Delft, academie voor bouwkunst Rotterdam, master Interieurarchitectuur INSIDE en Food en Process-technology aan de Haagse Hoge School.Wat is volgens jou ‘New Natural’?‘De industrieel gebouwde omgeving beschouw ik als ‘nieuwe natuur’ waarbij je van het overschot herbruikbare onderdelen oogst om daar nieuwe ecosystemen mee te bouwen. Ik zie in mijn kijk op verstedelijking voor deze natuur oneindig veel mogelijkheden voor productieve verbindingen die lokaal waarde creëren. Niet alleen het hergebruik van gebouwen en oogsten van materialen, maar de invulling (de activiteiten) van die plaatsen laten aansluiten – een symbiose van materialen en het programma waarin het gehuisvest is.'Kom naar het Materia Cafe om zijn gehele verhaal te horen.