The Future is Now & Natural

– door Janou Bonnie | Spin in ’t nest Broeinest EHV

Een begrip wat we steeds vaker horen en zien. Niet alleen maar bij designers en creatieveling maar ook steeds vaker bij de grote bedrijven, consumenten, onderwijs en de overheid. Het lijk wel of iedereen bezig is en/of wil zijn met het vormen van de toekomst. En eigenlijk kunnen we daar ook niks over op- of aanmerken want het betekent ook dat we steeds meer verantwoordelijkheid nemen voor onze acties en voor onze omgeving.

Dit zien wij ook duidelijk terug in het gebruik van en vooral de vraag naar duurzame (zowel sustainable als durable), circulaire en bio-based materialen door ontwerpers en architecten maar ook steeds vaker door consumenten en opdrachtgevers. We zien meer vraag naar een natuurlijke look & feel en dus ook meer vraag naar materialen van natuurlijke oorsprong. Tijdens het MATERIA CAFÉ THE NATURALS op 30 maart in Broeinest EHV (Eindhoven) zullen we dieper in gaan op dit thema. Hieronder vind je al enkele inspirerende voorbeelden van deze trend.

Nanocellulose FibreBoard - Yun Tin Ling (2015)


In 2015 besloot Yun Tin Ling voor haar afstudeerproject aan de Royal College of Art in Londen zich te focussen op het ontwikkelen van innovatieve natuurlijke materialen. Dit onderzoek resulteerde in het Nanocelluolose Fibreboard. Een materiaal ontwikkeld van natuurlijke vezels van planten die dankzij een technologie van op natuurlijke wijze gefermenteerde cellulose aan elkaar worden gebonden waardoor er een natuurlijk materiaal ontstaat die wat geschikt is voor diverse interieur en product toepassingen.  

Crabshell Bioplastic - Jeongwon Ji


Wooden Leather - Marlene Huissoud studio


Steeds meer jonge ontwerpers zijn bezig met het ontwikkelen van nieuwe materialen en technieken. Het is een tendens die we steeds vaker zien op designshows en afstudeerpresentaties, de jonge generatie houdt zich meer en meer bezig met het proces in plaats van het product en focust zich meer op materiaal dan op vorm. Ook Jeongwon Ji (Central Saint Martins Graduate 2013) en Marlene Huissoud (Central Saint Martins Graduate 2014) houden zich bezig met de ontwikkeling van natuurlijke materialen als tegen reactie op materialen die niet biologisch afbreekbaar zijn en de toekomst voor onze omgeving in gevaar kunnen brengen.Ook in Nederland zijn er genoeg ontwerpers die zich bezighouden met nieuwe, duurzame en natuurlijke materialen. Denk bijvoorbeeld aan Tjeerd Veenhoven die met zijn Huis Veendam bio-based plaatmateriaal produceert van natuurlijke gewassen uit Groningen (aardappelschil, olifantengras, riet enz.) en dit bindt met aardappelzetmeel als natuurlijke verlijming. Buro Belen die met hun Wooden Textiles de eeuwenoude skills uit Tongatapu een nieuw leven in blazen en textiel ontwikkelde van houtfineer. En Sanne Visser die experimenteer met het ontwikkelen van touwen en textiel van haar.

Huis Veendam Aardappelschil - Tjeerd Veenhoven


" THE FUTURE IS NOW & NATURAL "