Next level bio-based materialen en upcycling ecosystemen in Broeinest RDAM

Lopen over koffie en vliegtuigonderdelen, of bouwen met groente en rijst, de nieuwe natuur biedt wonderlijke mogelijkheden. En deze mogelijkheden werden uitgebreid besproken tijdens het Materia Café afgelopen woensdag. Ontwerpers, architecten en andere geïnteresseerden kwamen massaal af op de lezingen binnen het thema ‘The Naturals’. Wat was het een geslaagde primeur voor Broeinest in Rotterdam!

Bio-based 'New plastics' Glycix


Alle ogen waren gericht op Jan Jongert van Superuse Studios, die met zijn gastlezing de eerste editie van Materia Café opende. Hij stelt dat onze bestaande, gebouwde omgeving fungeert als de nieuwe natuur. Superuse Studios tilt hergebruik naar the next level. Eerder verspilde materialen vormen de verborgen talenten in nieuwe architectuur en interieurs, waarmee de productie van nieuw materiaal wordt teruggedrongen. Op de Oogstkaart vinden ontwerpers, architecten en uitvinders elkaar en zien ze welke restmaterialen er in hun eigen omgeving beschikbaar zijn. Hoewel alle eenmalige projecten fantastisch zijn, heeft het Superuse concept nog meer impact op grotere schaal. Daarom is de Oogstkaart of ‘Harvest Map’ inmiddels ook beschikbaar in China.

Met de onalledaagse voorbeelden kwam de presentatie van Jan Jongert echt tot leven. Volledige staalconstructies, ramen en trappen waren in een nieuw ontwerp terug te vinden. Zelfs windmolens krijgen een nieuwe bestemming, aangezien het restmateriaal hiervan moeilijk te verwerken is. Hele componenten van windmolens fungeren inmiddels als speelparadijs voor kinderen of een kunstzinnige zitplaats aan de Maas.

Windmolens getransformeerd tot speelparadijs


Vloeren gemaakt van koffie


Ten slotte nam Els Zijlstra, creatief directeur van Materia, ons mee in haar verhaal over ‘The Naturals’. Materia opereert als internationaal netwerk voor de meest innovatie materialen binnen diverse disciplines in de creatieve industrie. Els Zijlstra toonde de laatste ontwikkelingen in drie categorieën: ‘new waste’, ‘new plastics’ en ‘new prevention’. Hernieuwbare, bio-based materialen met verbeterde eigenschappen moeten de fossiele grondstoffen gaan vervangen. Daarnaast ontstaan er steeds meer alternatieven voor traditionele bouwmaterialen, zoals hout. Andere planten staan volop in de schijnwerpers. Denk: een gevel van kurk, yes please!

Nieuw afval, of eigenlijk nieuwe materialen die uit ons dagelijks afval vervaardigd worden. Je kent het wel, de wekker gaat en daar begint het ochtendritueel, met koffie. Nederlanders verbruiken met 50kg per persoon per jaar de meeste koffie. Helaas gaat er met dit geliefde drankje een hoop restafval gepaard. Koffieresten vormen de nieuwe grondstof voor Orineo, een materiaal dat bijvoorbeeld als vloer kan worden toegepast. Andere voedingsmiddelen zoals fruit, rijst of de schil van noten fungeren als vezels voor de nieuwe generatie bio-based materialen.

Plantaardige grondstoffen staan ook vaak aan de basis van ‘new plastics’. Vooral ‘agrovezels’, verkregen uit restafval van de landbouwindustrie, spelen een belangrijke rol in de ontwikkeling van bio-based plastics. Zo werkt Ceranex met de vezels van de aubergineplant en wordt ook afval van de melkproductie toegepast. Erg geliefd zijn de bouwstenen gemaakt van ‘furanen’, omdat furanen tot zeer hoge temperatuur verhit kunnen worden ten opzichte van andere plantaardige materialen. In de categorie ‘new prevention’ was CO2 compensatiesteen een bijzonder duurzame ontwikkeling. Zo kan er in het steenachtige materiaal met betonlook, CO2 worden opgenomen. Daarnaast bestaat het grotendeels uit afval afkomstig uit de staalindustrie. New prevention gaat over de bescherming tegen meer milieuvervuiling. Eigenlijk heeft Moeder Natuur – die al eeuwenlang reageert op verandering - alle antwoorden. Werp een blik op al het moois dat de nieuwe natuur te bieden heeft en bezoek de expositie nu het nog kan.

Grote belangstelling bij de eerste editie van Materia Café in RDAM


‘The Naturals’ expositie van Materia is nog tot juli te bewonderen in Broeinest RDAM!