Milan Design Week // onze tips

Het is alweer april en dat betekent dat de lente (hopelijk) echt door gaat komen, we binnenkort massaal de oranje look mogen rocken tijdens koningsdag én natuurlijk dat het tijd is voor Milan Design Week, het grootste design event ter wereld. Met meer dan 300.000 bezoekers wereldwijd en enkele duizenden Nederlanders die in het vliegtuig stappen, is dit de plek om nieuw talent te ontdekken, trends te spotten en vooral om ‘like-minded professionals’ te ontmoeten.

Maar waar moet je nu heen? Tegenwoordig is namelijk heel Milaan omgetoverd tot een grote expositieruimte en probeert iedereen een graantje mee te pikken van het succes van deze Design Week. Wij zijn alvast op onderzoek uitgegaan en hebben een aantal Tips, Treasures, Tricks & Traps voor je op een rijtje gezet. Wel moeten we erbij vermelden dat het lastig is en blijft om exposities te beoordelen vanaf een computerscherm. Dus wil je écht weten wat de moeite waard is, volg dan de Broeinest Insta Stories, waarin wij de hele week live verslag doen vanuit Milaan! Allereerst: onze tips.

Rosanna Orlandi at Court yard Spazio Rosanna Orlandi


Milan Design Week is opgesplitst in 2 delen. Deel 1 is de Rho Fierra; dé Salone del Mobile. Dit is de grote beurs (met maar liefst 24!! Hallen) en het is overweldigend. Hier vind je vaak de grote merken en labels die groots uitpakken en makkelijk paviljoenen neerzetten van honderden m2. Om het jaar is er een centraal focus thema; Eurocuccina of Euroluce. Dit jaar is dat Eurocuccina. En dat betekent dus dat de keuken dit jaar in de spotlights staat. Ga je naar Milaan voor inspiratie, dan raad ik je af om de beurs te bezoeken. Je verspilt er veel tijd mee en ziet eigenlijk door de bomen het bos niet meer. Kom je met een doel, dan is de Fierra goed te doen. Zorg dat je van tevoren weet wat je wil zien en wie je wil spreken en zoek op in welke hal je moet zijn. Als je dan toch op de beurs bent, neem vooral een kijkje achterin hal 13/15 bij Salon Satellite. Hier wordt jong designtalent gepresenteerd, het stukje beurs waar je het snelst wordt verrast. Check via hier alvast welke labels er op de beurs staan.Deel 2 is de Fuori Salone. Door heel de stad is het Design event doorgedrongen en je vindt dan ook overal exposities. De een natuurlijk een stuk aantrekkelijker dan de ander. De stad is opgesplitst in verschillende zones en als je zo effectief mogelijk alles wil bezichtigen, is het goed om te weten wat je kan combineren, wat de moeite waard is en wat niet.

Brera
Was ooit het sfeervolle en kloppende hart van de Fuori Salone. De laatste jaren zien we helaas dat de kwantiteit het hier wint van kwaliteit. Mocht je tijd hebben, loop gerust door deze wijk en breng vooral een bezoek aan onze Broeinest Partners Kvadrat, die in Brera REALLY tentoonstellen i.s.m. diverse internationale ontwerper, en Forbo Flooring Systems die beiden met presentaties te zien zijn in Via Palermo 1. Deze wijk is vooral leuk einde van de dag om te borrelen en te eten. Veel expo’s zijn hier namelijk tot laat open.

Partner Kvadrat is ook nog te zien op de beurs en in haar eigen showroom in Milaan met een verassende presentatie

Tortona // Envisions x Finsa // Wood in Progress // Photography by Ronald Smits


Ventura Future // UM Project // Patch // Photography by Francis Dzikowski


Tortona
Van oudsher de plek waar de grote merken te zien zijn, buiten de beurs om. De laatste jaren zien we ook dat dit gebied zo in trek is, dat er steeds meer te zien is. Maar dat dit dus ook de kwaliteit aantast. In dit gebied zijn een aantal dingen écht de moeite waard. Zo heeft het Nederlandse Moooi zich vorig jaar weer echt bewezen en verwachten we ook dit jaar een toppresentatie. Het Nederlandse Design Collectief Envisions heeft ook gekozen voor Tortona om het tweede deel van hun onderzoek voor het Spaanse Finsa - ‘Wood in Progress’ - te tonen. Ook hebben de Noren besloten om deze keer hun jaarlijkse presentatie Norwegian Precense te tonen in Tortona. Een presentatie die ook altijd de moeite waard is, vanwege haar materiaalgebruik en minimalistische stijl. And last but definitely not least, zal de Japanse designstudio nendo dit jaar groots uitpakken in Tortona.

Waar het nu écht spannender is, zijn de straatjes tussen deze gebieden in. Onze Tip is dan ook: start je dag bij nendo in Tortona, ga dan naar door naar enkele ander expo’s in dit gebied en ga dan door naar de stad. Combineer daar Atelier Clerici, waar Hay, Sonos en de broers Bouroullec exposeren, met Gallery Rosanna Orlandi (altijd goed) en ga dan door naar Future Establish Hotel - Corso di Porta Romana 10 – waar je de presentatie van het New Yorkse Snarkitecture (in 2015 waren zijn ook al te zien in Milaan met hun samenwerking met COS) voor Caeserstone kan bewonderen. In de buurt zijn ook Louis Vuitton, Swarovski, Doppia Firma en de presentatie Horah van Raw Edges in Spazio Krizia te zien.

Ventura
De Nederlandse organisatie Ventura is al jaren actief in Milaan en zorgt ervoor dat veel jong talent een plekje kan bemachtigen tijdens dit event. Voorheen was Ventura altijd gevestigd in Lambrate, maar daar hebben ze vorig jaar officieel afscheid van genomen. Sinds vorig jaar zijn ze te vinden op de nieuwe locatie Centrale, de bogen onder het Centraal station van Milaan, waar ze plek bieden aan internationale bedrijven die vooruitstrevende presentaties neerzetten en de samenwerking opzoeken met ontwerpers. Op Ventura Centrale vind je dit jaar o.a. Baars & Bloemhoff met ‘Transitions III’, de presentatie Soundscape van AGC Ahasi Glass, Fabrica bekend van o.a. de Benneton Campagnes en dit jaar is er voor het eerste ook een kunstinstallatie te zien op de stoep van Ventura Centrale. Wij zijn ervan overtuigd dat Ventura Centrale ook dit jaar een van de toplocaties van de Fuori Salone zal zijn, waar je verrast wordt door internationale installaties.

Naast Centrale starten de organisatoren dit jaar ook een nieuwe locatie, Ventura Future. Hier kun je de volgende generatie ontwerpers ontdekken. Ventura Future speelt zich af op 3 locaties en wij denken dat dit de plek is voor toonaangevend design. Mooi meegenomen: op nog geen 10 minuten lopen bevindt zich Pallazo Isimbardi. Hier aanschouw je de nieuwste installatie van het Zweedse COS.

Er is nog véél meer te bewonderen in de stad. Benieuwd welke toffe presentaties wij ‘on the spot’ ontdekken? Volg dan onze Instastories vanaf 17 april.

Ventura Centrale