De 27 kamers in de achterbouw van Hotel New York op de Kop van Zuid in Rotterdam zijn onlangs grondig vernieuwd. Naast een nieuwe badkamer kregen ze onder meer een nieuwe vloer. Gekozen is voor Studio Moods Herringbone Slim Laurel Oak. Niet alleen sluit de uitstraling van de vloer volgens interieur architect Ethien Duy Pham van WestCord Hotels perfect aan bij de architectuur en de bezieling van het gebouw, het duurzame karakter maakt de vloer ook nog eens geschikt voor intensief gebruik.
De opvallende woorden op de gevel van Hotel New York op de Kop van Zuid in Rotterdam zijn nog altijd prominent aanwezig. Niet zomaar. Ze vertellen alles over de geschiedenis van het gebouw, die teruggaat tot begin vorig eeuw. In 1901 opende het kantoor van de maatschappij die jarenlang een scheepvaartverbinding onderhield tussen Nederland en de Verenigde Staten. In 1908 kreeg het gebouw een magazijn aan de achterzijde, negen jaar later gevolgd door twee torentjes en een nieuwe gevel. Die zijn tot op de dag van vandaag beeldbepalend. Dankzij de opkomst van de luchtvaart verloor het gebouw weliswaar zijn functie, maar het staat nog altijd fier overeind. Sinds 1993 biedt het gebouw op de Wilhelminapier onderdak aan Hotel New York.
De functie mag dan veranderd zijn, de nautische kenmerken zijn altijd behouden. Ethien Duy Pham is bij WestCord Hotels, het moederbedrijf van Hotel New York, verantwoordelijk voor het interieurdesign. De omgeving en de geschiedenis van het gebouw dienden voor hem als uitgangspunt voor het ontwerp van de 27 kamers in de achterbouw. ‘Vooral wat betreft de beleving speelt de architectuur van het hotel een grote rol’, legt hij uit. De robuuste elementen, met onder meer stalenbuismeubilair van Gispen, verwijzen dan ook naar de scheepvaart die het levendige karakter in het havengebied van Rotterdam nog altijd kenmerkt.