No Waste

Één van de grootste trends die we dit jaar op de Dutch Design Week terug zagen is een trend die al langer binnen de materiaal wereld speelt namelijk No Waste. Deze trend was met name zichtbaar in het Klokgebouw waar het als thema centraal stond voor de gehele inrichting maar waar ook één hele hal was gewijd aan deze trend. No Waste gaat over het afvalloos produceren van nieuwe producten of afval in te zetten als grondstof. We zien een toenemende belangstelling in deze trend vanuit zowel de professionals als vanuit de consument omdat men zich steeds bewuster bezig houdt met consumptiegedrag, het afval wat hierdoor wordt geproduceerd en de invloed die dit afval heeft op onze leefomgeving.

Scherven brengen geluk bij Bottle-up


Toch blijft No Waste een breed begrip wat soms niet helemaal helder is. Daarom kun je deze trend opsplitsen in: No Waste Natural, Social and Recycle.

No Waste Natural

Natuurlijk (afval) materiaal dient als grondstof voor deze producten.Zo wordt voor het het project voedselafval omgetoverd tot een biologisch afbreekbare kom en  hebbende makers van een manier gevonden om rot fruit om te toveren tot een hoogwaardig biologisch leer.Beide projecten zitten nog in de prototype fase maar bieden veel hoop voor de toekomst.

Michela Milani – Foodscapes


FruitLeather Rotterdam


No Waste Social

Binnen deze categorie draait het om afval als grondstof voor een project met een sociaal karakter. Zo laat Interface met het project oude visnetten inzamelen in Filipijnse vissersdorpen door locals om deze later te verwerken tot garen die weer worden gebruikt in nieuwe karpet tegels maar zorgt er door dit project ook voor dat de oceaan wordt schoongemaakt én draagt op deze manier bij aan de lokale economie doordat de inzamelaars een marktconforme vergoeding ontvangen voor hun werkzaamheden. Ook bij het project en wordt afval ingezet voor het realiseren van een nieuw product maar is het sociale karakter van het project net zo belangrijk.

Interface – Net-Works


Deze trend is op te splitsen in: No Waste Natural, Social & Recycle