Een volle ontbijttafel in Broeinest RDAM

Eindelijk was het zover, de tweede editie van Breakfast @ Broeinest RDAM. De ruimte vulde zich al snel met tientallen hongerige creatieve geesten, architecten en ontwerpers. Met een niet te stillen honger naar de highlights, belangrijkste trends en meest bijzondere materialen uit Milaan. En vooruit, dat verse broodje en die goede kop koffie gaan er altijd wel in.

Alexandra Izeboud introduceert de 'Master of Materals' Award


Onze collega’s van Broeinest RDAM en Baars & Bloemhoff gaven een goede kick-off van de presentatie, toonden de locaties in Milaan en introduceerden daarmee de winnaars van de 'Masters of Materials' award. Deze award is in samenwerking met Baars & Bloemhoff en het HMC ontstaan om jong ontwerptalent te stimuleren in vernieuwend materiaalgebruik. De beeldschone creaties van de vier winnaars - Romée Willems, Hidde Jeursen, Astrid Spanjaart en Valentijn Rieb - waren na afloop van de lezingen te bewonderen.

Als jongste gastspreker wist Valentijn Rieb het publiek meteen te raken met zijn verhaal. Nog geen jaar geleden was hij een afstuderende student aan het HMC. Inmiddels ziet zijn leven er heel anders uit en pronkt zijn Chester Block-hocker op diverse beurzen, waaronder in Milaan. Het begrip innovatieve materiaalbeleving heeft hij een geheel nieuwe lading gegeven door de klassieker in een beukenhouten versie te vertalen. Golvende houtblokken doen aan als de welbekende geplooide bank en door het verensysteem eronder krijgt de bank ook nog eens die zachte feeling.

De Chester-Block Hocker van Valentijn Rieb


System Of Elements van Hidde Jeursen


Vervolgens was het woord aan Roos Gompers van Envisions. Envisions maakte twee jaar geleden een opvallend debuut in Milaan door allesbehalve een eindproduct neer te zetten. En dat is precies wat de ontwerpers nog steeds doen. Ze duiken diep in het onderzoek en experimenteren volop met materialen en hun eigenschappen. Dit proces brengt Envisions in beeld om de dialoog met de industrie aan te gaan. Dit jaar kreeg de gedachtegang van twaalf ontwerpers een fysieke presentatie in het prachtige Palazzo Clerici. In samenwerking met leverancier Finsa onderzocht Envisions de mogelijkheden van MDF. Roos liet zich hiervoor inspireren door de fabriek en productietechnieken van Finsa. In plaats van MDF te verstoppen onder een laag papier, ging Roos de interactie aan tussen het dragermateriaal en de toplaag. Experimenten met restruimte resulteerden in diverse dessins en een vloer met terrazzo look.

Een heel ander gezicht van Milaan toonde de SaloneSatellite, waar Studio Truly Truly een veelbelovende presentatie neerzette. Vijf ontwerpen – van stoel tot vaas – waarin het verweven van kleur en materiaal de hoofdrol speelt. Van veraf een schijnbaar geheel, van dichtbij sterk contrasterende tinten die in elkaar overlopen. Hun grafische designachtergrond weerspiegelt nog steeds in sommige ontwerpen. In de porseleinen vaas bijvoorbeeld. De vaas, bestaande uit 170 lagen acryl met herhalend geometrisch patroon, werd door middel van twee mallen gecreëerd. De mal bleek al een kunstwerk op zich met haar spannende vlakverdeling en hoekige textuur.

Na de verhalen van de ontwerpers was het tijd om dieper in te gaan op het gehele designevent. Janou Bonnie van Broeinest EHV deelde haar bevindingen aan de hand van vier door haarzelf gespotte trends. Duik dieper in de trend Icons of een van de andere (komende) trends op ons blog!

Roos Gomperts van Envisions


Duik dieper in de trend Icons of een van de andere (komende) trends op ons blog!